Quick dry foam op loungeset: hoe werkt het?

Voor allerlei soorten loungesets wordt tegenwoordig quick dry foam gebruikt. Hier ontdekt u de bijzondere eigenschappen van quick dry foam en ziet u welke voor- en nadelen er precies aan dit materiaal kleven. Ook vindt u een aantal merken die gebruikmaken van quick dry foam, zo kunt u direct profiteren van deze eigenschappen.

Quick dry foam kussenvulling

Quick dry foam is kussenvulling en wordt voor tuinmeubilair gebruikt. Bijzonder aan quick dry foam zijn de vochtregulerende eigenschappen waarmee het materiaal werkt. Het materiaal is speciaal op basis van deze eigenschappen samengesteld. Bijzonder aan de samenstelling is dat de vulling goed ventileert en het water als het ware wegstroomt. Zo zullen uw tuinkussens gemakkelijk drogen wanneer het weer opklaart en kunt u daardoor direct weer plaatsnemen. Dit is precies wat u nodig heeft wanneer u van uw tuinmeubilair wilt genieten. Zeker tijdens de wisselvallige zomers in Nederland is dit een belangrijke eigenschap. Quick dry foam wordt meestal gebruikt in combinatie met een weerbestendige stof, op deze manier zal de kans klein zijn dat water überhaupt in contact komt met de kussenvulling. Denk aan materiaal als Texfabric, Silvertex of Sunbrella.

Werking en eigenschappen van quick dry foam

Quick dry foam is een sneldrogende kussenvulling, de naam zegt het al. Quick dry foam beschikt over een open structuur en zal daardoor geen vocht vasthouden. Op deze manier wordt schimmel en verrotting voorkomen. Deze sneldrogende kussenvulling wordt gebruikt voor allerlei toepassingen, denk met name aan boten en de watersport. Hier zijn dit soort vochtregulerende eigenschappen extra belangrijk. U wilt immers geen natte kussens gebruiken op een boot. Door de stevige structuur van quick dry foam zal het schuim niet zomaar vervormen, als u heeft plaatsgenomen zal het materiaal vanzelf weer naar de oorspronkelijke vorm gaan.

Bij het kopen van quick dry foam is het belangrijk dat u naar de kwaliteit van het materiaal kijkt. De dichtheid van het materiaal is daarvoor het belangrijkst. Als u voor een hogere dichtheid van het materiaal kiest, zal het materiaal steviger zijn. Is de dichtheid van het materiaal te laag? Dan biedt quick dry foam onvoldoende stevigheid en zal u gemakkelijk in het materiaal wegzakken. Dit is slecht voor uw zithouding en biedt onvoldoende ondersteuning. De dichtheid van het schuim wordt aangegeven als Soortelijk Gewicht (SG). Wanneer er sprake is van sneldrogend schuim van 30SG of hoger, kunt u rekenen op quick dry foam dat van de juiste kwaliteit is. Bij goedkopere loungesets ziet u dat er soms gewerkt wordt met kussens van een lager Soortelijk Gewicht. Als u voor kwaliteit kiest is het raadzaam om deze kussens te vermijden.

Voor- en nadelen van quick dry foam

Wanneer u een loungeset met quick dry foam overweegt aan te schaffen, is het goed om naar de voor- en nadelen van het materiaal te kijken. Op basis daarvan kunt u beslissen of u voor quick dry foam kiest.

Als belangrijkste voordeel kunnen we stellen dat het prettig is dat quick dry foam zo goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Zo hoeft u niet met uw kussens te slepen als het gaat regenen en zullen uw kussens drogen wanneer het opklaart. Daarnaast is het materiaal ook uiterst duurzaam, dat betekent dat het niet snel zal slijten en langdurig gebruikt kan worden. Om er zeker van te zijn dat de eigenschappen van het materiaal bewaard blijven, is het goed om de weerbestendige kussens af te dekken of op te bergen wanneer ze niet gebruikt worden. Zo zal vuil zich niet aan het materiaal hechten en blijven de kussens van quick dry foam het langst schoon.

Wanneer we naar de nadelen van quick dry foam kijken, is het belangrijk om vast te stellen dat het materiaal vrij zwaar is. Om de stevigheid en weerbestendige eigenschappen te garanderen is dit echter benodigd. Gelukkig beschikken de meeste loungesets over een stevig frame of zitten de kussens aan een loungeset vastgehecht, zo hoeven de kussens niet te worden opgeborgen en kunt u het materiaal afdekken wanneer dat noodzakelijk is.

Quick dry foam kussenvulling kopen

Quick dry foam wordt in loungesets van moderne merken toegepast. Door de waardevolle eigenschappen van het materiaal kiezen steeds meer merken voor quick dry foam: Flow, Exotan, Garden Delight, Garden Impressions en 4 Seasons Outdoor. Deze gevestigde merken begrijpen dat het steeds belangrijker wordt om tuinmeubilair met weerbestendige eigenschappen te combineren. Zo is het praktischer om uw loungeset te gebruiken en heeft u er meer plezier van.

Quick dry foam en afwerking

Naast de vulling is ook de gebruikte stof belangrijk. De stof kan namelijk nat worden en dient over weerbestendige eigenschappen te beschikken. Denk aan materiaal als Sunbrella en Silvertex, deze materialen stoten water af en vormen een ideale combinatie met quick dry foam. Zo hoeft u zich geen zorgen meer te maken om het verslepen van uw kussens en kunt u van uw welverdiende rust in de tuin genieten. Breekt er een buitje door? Dan wacht u dit af, u kunt weer plaatsnemen als de kussens gedroogd zijn.

Quick dry foam en alternatieven

Quick dry foam kent nauwelijks alternatieven, dat heeft te maken met de bijzondere eigenschappen van het materiaal. Deze zijn met andere soorten schuim eigenlijk niet te vervangen. Veel schuimsoorten zuigen vocht op als een spons en kunnen daardoor slecht tegen verschillende weersomstandigheden. Als er een buitje doorbreekt zal er veel water worden opgenomen en is het lastig om dit weer af te drijven. Uw tuinkussens kunnen daardoor langdurig nat blijven en na verloop van tijd zelfs beschimmelen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de kussens binnen te leggen wanneer het gaat regenen. Zo hoeft u niet steeds met uw kussens te slepen. Uiteraard kunt u er naast quick dry foam ook voor kiezen om het over een andere boeg te gooien. Denk aan tuinmeubilair waarin geen schuim verwerkt werkt, textileen dat gespannen wordt heeft geen vulling nodig en is van nature al comfortabel.