Outdoor textiel: verschillende soorten en onderhoud ervan

Wanneer u kiest voor tuinmeubilair is het mogelijk om voor verschillende soorten outdoor textiel te kiezen. Hier nemen we met u door welke soorten textiel er bestaan. Op basis daarvan kunt u eenvoudiger een passende textielsoort selecteren. Aan textielsoorten kleven namelijk verschillende voor- en nadelen.

Verschillende soorten textiel

Hier laten we verschillende soorten outdoor textiel zien. Laat de verschillen rustig op u inwerken en kijk daarna naar tuinmeubilair dat met deze materiaalsoorten is samengesteld.

Texfabric

Texfabric is een stof die water kan tegenhouden. Texfabric beschikt over een aantal uitzonderlijke eigenschappen, omdat er gewerkt is met een coating waardoor de stof water kan afstoten. Kan het water toch door het materiaal komen? Dan hoeft u zich daar geen zorgen om te maken. Onder texfabric is in de meeste gevallen schuim aangebracht dat niet zal absorberen. Doordat vocht niet geabsorbeerd wordt, zal het er als het ware weer uitstromen en zijn uw tuinmeubels daardoor uitstekend beschermd tegen water. Worden uw tuinkussens nat? Dan zullen deze snel weer drogen. Texfabric is materiaal dat enorm duurzaam is en niet zomaar kapot zal gaan. In de winter kunt u het materiaal het best binnen leggen. Zo zal het materiaal in de juiste conditie blijven. Texfabric wordt meestal om aluminum frames aangebracht, deze frames zijn zeer stevig en tegelijk ook licht. Het is daardoor geen enkele probleem om uw tuinmeubilair te verslepen. Exotan is een merk dat onder andere met Texfabric werkt, het merk brengt jaarlijks verschillende soorten tuinmeubels uit en is ijzersterk wanneer het om het om de diversiteit van het aanbod gaat. Zo kunt u uit allerlei modellen en series kiezen, dit merk zal nooit vervelen.

Nanotex

Nanotex zou u een verbeterde versie van Texfabric kunnen noemen. Het materiaal is in principe net zo stevig als Texfabric, het voelt echter een stuk comfortabeler aan. Dit heeft te maken met de flexibiliteit en de zachtheid die het materiaal biedt. De stof lijkt daardoor op materiaal dat u ook voor meubels in de woonkamer zou kunnen gebruiken. Nanotex is een stof die net als Texfabric over een aantal bijzondere eigenschappen beschikt. U kunt denken aan de ademende werking van het materiaal, de kwaliteit waardoor u lang met het materiaal zal doen en de mate waarin het materiaal kleurvast is. Ook als er de gehele zomer zon is zal de kleur van Nanotex niet veranderen. Onder nanotex bevindt zich weerbestendig schuim, u kunt dit schuim buiten gebruiken en daardoor is het comfort gewaarborgd. U kunt er heerlijk in wegzakken en tegelijk zal het schuim zich naar uw lichaam bewegen. Dit geeft een comfortabele lichaamshouding die goed is voor ons lijf. Komt er een klein beetje vocht door de Nanotex stof? Dan zal dit als vanzelf wegstromen en niet in het schuim blijven. U bent daardoor verzekerd van droge kussens als het opklaart en van verrot water zal geen sprake zijn.

Textileen

Textileen is materiaal dat u vooral op ligbedden en tuinstoelen zal tegenkomen. De stof is niet zozeer te vergelijken met Texfabric en Nanotex, het materiaal beschikt namelijk over een open structuur. Daarnaast zal textileen meestal om een frame worden gespannen. Textileen is materiaal dat bestaat uit draden van polyester, vervolgens is over het materiaal een speciale coating aangebracht. Textileen wordt meestal op frames van aluminium, RVS of teak gebruikt. Het materiaal is zeer stevig, duurzaam omdat het lang meegaat en licht qua gewicht. Daarnaast is het materiaal zeer eenvoudig schoon te houden, als er een vlek ontstaat is deze zo weer verwijderd.

Silvertex

Silvertex is net als textileen een materiaalsoort die weerbestendig is. Silvertex is materiaal dat meestal gebruikt wordt voor loungesets en bekend geworden omdat het binnen de watersport gebruikt werd, bijvoorbeeld op grote zeiljachten. In de watersport zijn weerbestendige materialen onmisbaar en was Silvertex een absolute verademing toen het voor het eerst beschikbaar kwam. Verschillende merken werken op dit moment met Silvertex. Doordat er al jaren met Silvertex gewerkt wordt, kunt u zonder problemen vertrouwen op de kwaliteit van het materiaal. Silvertex is beschikbaar in allerlei soorten kleuren en voelt heerlijk zacht aan. Zo lijkt het net of u op normaal meubilair zit.

Olefin

Olefin is materiaal dat over een zeer sterke vezel beschikt. Door de sterke vezel van het materiaal kan Olefin goed tegen een stootje. Olefin kunt u vinden in loungesets en wordt ook in bijvoorbeeld parasols gebruikt. Vuiligheid of zonlicht heeft geen invloed op de kwaliteit van het materiaal. U kunt daarom langdurig van het materiaal genieten, zonder dat het zal slijten. Olefin beschikt over krachtige eigenschappen en is een materiaal dat tegelijk ook zacht voelt. De combinatie van deze eigenschappen maakt het materiaal geschikt om in loungesets en tuinstoelen te gebruiken. Zo hoeft u uw tuinmeubels niet binnen te zetten als het gaat regenen en kunt u er letterlijk jaren van genieten. Ondere andere 4 Seasons Outdoor werkt met Olefin. De kussens van Olefin zijn comfortabel en worden binnen verschillende series gebruikt.

Onderhoud van outdoor textiel

Outdoor textiel is ontworpen om verschillende redenen. Allereerst is er de kwaliteit van het materiaal, door outdoor textiel te gebruiken weet u zeker dat tuinmeubelen langer meegaan dan met normaal textiel het geval zou zijn. Het textiel is namelijk bestand tegen verschillende weersinvloeden. Denk aan de zon en regen, door middel van een speciale coating en bewerkingen, ondervindt het materiaal hier geen problemen van. Ook niet wanneer outdoor textiel zich langdurig in de buitenomgeving bevindt. Ondanks de verschillende namen van al deze materialen, doen ze in principe hetzelfde. Toch zit er qua gevoel en uitstraling een groot verschil tussen de materialen, dit zou u eigenlijk in het echt moeten zien. Wilt u dit online bekijken? Zoom dan goed in op de productfoto’s van tuinmeubilair, dan kunt u zien dat de structuur van het materiaal anders is. Gelukkig hebben merken als 4 Seasons Outdoor hier uitgebreid over nagedacht, waardoor er binnen nieuwe series ook steeds weer met andere materialen gewerkt wordt. Een garantie waarmee u verzekerd bent van de juiste keuze. Er wordt outdoor textiel gekozen dat bij de specifieke toepassing van uw meubilair past. Zo worden stoelen en banken op een andere manier gebruikt en zit er een verschil tussen een ligstoel of normale stoel. Voor een ligstoel wordt vaak doorzichtig textileen gebruikt dat gespannen is, terwijl bij een loungebank vaker voor bijvoorbeeld Silvertex of Olefin wordt gekozen. We hebben nu ook mooie loungesets aanbiedingen van diverse soorten textiel.