Juiste parasol kiezen bij loungeset

Als u naar een parasol zoekt, komt u tal van verschillende parasols tegen. Hier vindt u informatie over verschillende soorten parasols en kunt u de juiste keuze maken. Het gaat over de verschillende eigenschappen en onderdelen van parasols, ideaal om wegwijs te worden.

Verschillende soorten parasols

Omdat er veel verschillende soorten parasols zijn, is het belangrijk om deze te kennen. Zo kunt u het onderscheid maken en is het mogelijk om een passende parasol te kiezen.

● Zweefparasols

Zweefparasols zijn de parasols die het meeste voorkomen. De zweefparasol is een parasol die aan een arm hangt via een verticale paal. Het grote voordeel daarvan is dat u geen paal onder de parasol hoeft te zetten en er daardoor meer ruimte ontstaat. U kunt uw zweefparasol achter een loungeset plaatsen. Zo staat een parasol niet in de weg en kunt u zonder problemen van uw welverdiende schaduw genieten. Uw parasol staat vast op een voet of plaat van beton, dit gewicht is sterk genoeg om uw parasol stabiel te houden. Als het hard gaat waaien kan een zweefparasol omvallen, op dit moment is het belangrijk om uw parasol op te bergen. Ondanks het contragewicht gaat dit sneller dan bij een normale parasol.

● Stokparasols

De stokparasol is een standaard parasol zoals we deze waarschijnlijk allemaal wel kennen. Deze parasol is een parasol waarbij de stok in het midden van het parasoldoek zit. De stok wordt verticaal op het doek geplaatst. Belangrijk is dat de parasolvoet zwaar genoeg is, wanneer dat niet het geval is zal de parasol omvallen. Prettig aan een stokparasol is dat u deze op een eenvoudige manier kunt verplaatsen. Zo kunt u uw schaduw gemakkelijk bewegen en is het mogelijk om op ieder moment in de schaduw te zitten. Als er een gat in de tafel wordt verwerkt, zal er zo min mogelijk ruimte verloren gaan en kan iedereen in de schaduw zitten. Een stokparasol is over het algemeen iets voordeliger dan een zweefparasol, dit heeft te maken met het verschil in functies en materiaal. Zo kan een zweefparasol vaak allerlei kanten op gedraaid worden en is de arm groter. Een stokparasol is over het algemeen gemakkelijker op te bergen dan een zweefparasol. Dit komt door de kleinere en vaak lichtere arm van een stokparasol, een zweefparasol is meestal krachtiger en zwaarder. Toch kan een stokparasol onhandig zijn, zeker als er geen gat in uw tafel zit, in dat geval kan een stokparasol erg in de weg staan.

● Muurparasols

Muurparasols zijn bevestigd aan de muur en lijken het meest op een zweefparasol. Het grote voordeel van een muurparasol is dat de parasol aan uw muur wordt bevestigd, zo is er geen stok benodigd en kan een parasol boven uw tafel zweven. Muurparasols maken het mogelijk om uw tuinmeubilair strak tegen de muur te plaatsen. Het nadeel van een muurparasol is het feit dat u de locatie van uw parasol niet kunt veranderen. Gelukkig zijn veel muurparasols te verstellen en kunt u op deze manier de nodige schaduw realiseren.

● Parasol voor op een balkon gebruiken

Wanneer u een parasol voor uw balkon zoekt is het belangrijk om allereerst de diepte en breedte in te schatten. Zo weet u exact hoeveel schaduw er benodigd is en kan daar een parasol bij gezocht worden. Op een balkon zit u niet vast aan een bepaald soort parasol, u kunt hier verschillende kanten mee op. Echter kan het zo zijn dat u een balkonklem nodig heeft, daarmee kunt u uw stokparasol op een eenvoudige manier aan uw balkon vastmaken. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de maximale hoogte van uw balkon, veel parasols zijn vrij groot en passen daardoor niet onder uw balkon. Daarnaast wilt u de zon van de zijkant tegenhouden, dit doet u het eenvoudigst met een zweefparasol die kantelbaar is.

● Waterafstotende parasols

Met name op terrassen worden parasols voor meer gebruikt dan het tegenhouden van de zon, waterafstotende parasols beschermen ons ook tegen de regen. Zo bent u in principe voorbereid op alles dat de natuur ons kan bieden en hoeft u uw tuinset niet op te ruimen als het weer verandert. U kunt dit uitsluitend bij een waterafstotende parasol doen, bij een normale parasol kan het materiaal beschadigd raken. Bij waterafstotende parasols is er meestal een speciale coating gebruikt, door middel van deze coating is het een stuk eenvoudiger om water tegen te houden.

● Kantelbare parasols

Wanneer u voor een kantelbare parasol kiest is het eenvoudiger om de zon tegen te houden. Dit betekent namelijk dat u beter kunt bepalen waar uw schaduw creëert. Parasols bestaan er in verschillende soorten en maten, ook qua kantelbaarheid zijn er grote verschillen. Zo zijn er parasols die voorwaarts kantelbaar zijn, dat betekent dat u de parasol voorwaarts en achterwaarts kunt bewegen. De meeste parasols beschikken over deze functionaliteit. Daarnaast zijn er parasols die zijwaarts kunnen kantelen, op deze manier kan een soort zonnescherm gecreëerd worden. De prijs van parasols die zijwaarts kantelbaar zijn ligt meestal iets hoger dan parasols die voorwaarts kantelbaar zijn.

Parasoldoek en frame

Parasoldoek bestaat er in verschillende soorten en maten, om de kwaliteit van het materiaal te waarborgen is het belangrijk dat er een speciale coating wordt aangebracht. Op deze manier zal water het materiaal niet beschadigen en levert de zon geen verkleuring op. Afhankelijk van de soort parasol zal er echter ook een specifiek doek bij gebruikt worden. Wat u zoal tegenkomt is acryl, PVC en polyester. Stuk voor stuk zijn dit ijzersterke materialen die goed tegen een stootje kunnen. Als u uw parasol op de juiste manier opbergt, zal deze niet zomaar beschadigen. Voor de meeste parasols wordt een frame van aluminum gekozen. Aluminum is licht materiaal, dat zeer sterk is en goed tegen verschillende weersomstandigheden kan. Gaat u liever voor natuurlijk materiaal? Kies dan voor hardhout, de stevigste soorten zijn het best bestemd voor het frame van de parasol. Houd er rekening mee dat grote parasols van hout vrij zwaar kunnen worden, bij grotere varianten kunt u het best voor aluminium gaan.