Bescherm uw loungeset

Loungesets zijn in principe gemaakt om het gehele jaar buiten te laten staan. Door weer en wind kan het materiaal namelijk overleven, zeker als het juiste onderhoud wordt toegepast. Veel loungesets worden echter verkocht als weerbestendig, waardoor het lijkt of onderhoud niet meer noodzakelijk is.

Ondanks dat de kwaliteit van loungesets tegenwoordig veel beter is mag echter niet vergeten worden om voldoende aandacht aan het materiaal te besteden. Zo kan er langer met uw loungeset worden gedaan en blijft het materiaal als nieuw.

Onderhoud aan loungeset

Wilt u uw loungeset op de juiste manier onderhouden? Dan dient u er rekening mee te houden dat er bij verschillende materialen bepaald onderhoud past. De meeste loungesets worden tegenwoordig met hout, aluminium of kunststof samengesteld. Stuk voor stuk zijn dit materialen die uitstekend tegen verschillende weersomstandigheden bestand zijn. Echter dient u er rekening mee te houden dat er aan een loungeset van hout veel meer onderhoud zit dan aan een loungeset van kunststof of aluminium. Onderhoud verschillende materialen op de volgende manieren:

● Loungeset van hout onderhouden

Wanneer u voor hout tuinmeubilair kiest is het mogelijk om een natuurlijke stijl te waarborgen. Met hout kunt u voor een moderne stijl in uw tuin kiezen of kunt u voor een stijl gaan die bij een traditionele tuin past. Hout is materiaal dat kan verkleuren, uitzetten wanneer de temperatuur schommelt of kleine scheurtjes kan krijgen. Om op deze veranderingen in te spelen is het belangrijk om het juiste onderhoud toe te passen. Ook als u een loungeset van teakhout of eucalyptushout heeft. U dient uw tuinset goed schoon te maken, dit kan simpelweg met lauw water en een beetje sop worden gedaan. Belangrijk is om schimmels en mos te verwijderen, zo wordt het materiaal daar niet door aangetast. Door met een borstel of spons te boenen is het vaak geen enkel probleem om het vuil weg te halen. Eventueel kunt u een speciale houtreiniger gebruiken, zo wordt het hout dieper gereinigd en kan de oorspronkelijke kleur zelfs weer terugkomen.

Wilt u uw loungeset een bepaalde kleur geven of wilt u verkleuring voorkomen? Dan dient er onderhoudsolie te worden aangebracht. Per merk worden hier verschillende onderhoudsmiddelen voor aangeboden, deze zijn speciaal samengesteld om uw tuinset mooi te houden. Heeft u een loungeset van hardhout? Dan kunt u dit eventueel laten vergrijzen. Vergeet echter ook bij het vergrijzen van tuinmeubilair niet om onderhoud toe te passen, ook in dat geval dient hier aandacht aan besteed te worden.

Kiest u specifiek voor teakhout? Dan weet u dat teakhout van nature een olie heeft die het materiaal beschermt. Om de kleur van het materiaal te behouden is het echter belangrijk om te oliën, wanneer er meer of vaker olie wordt aangebracht kunt u een donkere kleur realiseren. Kiest u voor een lichtere kleur? Dan dient er minder olie gebruikt te worden.

Overweegt u uw houten loungeset met een hogedrukreiniger schoon te maken? Dit kunt u beter niet doen. De kans is namelijk groot dat u uw loungeset op deze manier zal beschadigen.

● Loungeset van aluminium onderhouden

Loungesets worden meestal voor een groot deel van aluminium gemaakt. Het grote voordeel van aluminium is dat u er eigenlijk weinig aan hoeft te onderhouden. In de meeste gevallen is er een poedercoating op loungesets aangebracht, zo krijgt roest en vuil geen kans. Echter is het wel belangrijk om naar open plekken te zoeken, als aluminium bloot komt te liggen kan het materiaal namelijk worden aangetast. Omdat aluminum van nature niet snel zal roesten, vormt dit zeker in de eerste jaren dat u uw loungeset heeft echter geen probleem, zeker in combinatie met de poedercoating die wordt aangebracht.

● Loungeset van kunststof onderhouden

Steeds meer loungesets worden van kunststof gemaakt, dit heeft te maken met het prachtige vlechtwerk dat in veel loungesets wordt verwerkt. Bijzonder aan dit vlechtwerk is dat het met synthetische draden wordt verbonden, op deze manier kan een loungeset weer en wind doorstaan. Daarnaast is de kans op verkleuring een stuk kleiner en kan het materiaal niet uitdrogen of verrotten. Merken als 4 Seasons Outdoor zijn gespecialiseerd in dit synthetische vlechtwerk. Het is uitvoerig getest en langdurig blootgesteld aan zout wouter, lotions, chloor en andere stoffen waarmee loungesets te maken krijgen. Zo weet men zeker dat dit vlechtwerk is voorbereid op alle omstandigheden. Het materiaal hoeft nauwelijks onderhouden te worden, toch is het prettig wanneer uw loungeset zo nu en dan wordt schoongemaakt. Zo kan vuiligheid niet aan het materiaal hechten en schade veroorzaken. Ook is het prettig als uw loungeset volledig schoon is.

Loungeset beschermen met loungesethoes

Wanneer u uw loungeset op de juiste manier wilt beschermen, is het raadzaam om dit met een hoes te doen. Er zijn speciale loungesethoezen van onder andere AeroCover beschikbaar, die u over uw loungeset kunt plaatsen. Prettig aan een loungesethoes is dat uw loungeset minder wordt blootgesteld aan de buitenlucht. Op deze manier kan uw loungeset niet vies worden en is er zeker bij aluminium of kunststof nog nauwelijks onderhoud nodig. Dit scheelt veel schrobben en maakt het mogelijk om langer van uw loungeset te genieten. Als u uw loungeset met een hoes van AeroCover bedekt, kan er nog steeds vocht en condens uit de hoes komen. Op deze manier wordt het risico op schimmels beperkt en hoeft u niet te wachten tot uw loungeset volledig droog is wanneer u een hoes aanbrengt. Houd er bij het aanbrengen van een loungesethoes rekening mee dat deze zo strak mogelijk wordt bevestigd. Op deze manier krijgt het materiaal niet de kans om te klapperen en zal uw hoes niet wegwaaien. Zeker wanneer het behoorlijk gaat waaien en regenen kan dit gebeuren. Loungesethoezen kunt u in verschillende formaten bestellen. Kies voor een maatvoering die bij uw loungeset past, niet te klein en niet te groot.

Wilt u liever geen loungesethoes gebruiken? Dan kunt u uw loungeset uiteraard ook binnen zetten. Vooral in de winter en herfst is het raadzaam om dit te doen, op deze manier verlengt u de levensduur van uw tuinmeubilair.