Wat is teakhout en hoe onderhoud ik mijn teak loungeset

Wanneer u voor teakhout kiest is het interessant om te weten wat teakhout precies is en hoe u teakhout kunt onderhouden. Dit helpt bij het vinden van materiaal dat geschikt is voor uw loungeset en geeft u meer inzicht in de voor- en nadelen van dit materiaal.

Wat is teakhout?

Teakhout is een houtsoort die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. Het materiaal is afkomstig van de teakboom, deze boom wordt tegenwoordig op grote schaal aangeplant in de tropen. Er zijn daardoor grote verschillen op te merken in de kwaliteit, kleur, hardhout, het gewicht en andere eigenschappen van het hout. Wanneer u een loungeset koopt is het dan ook niet altijd eenvoudig te bepalen voor welke kwaliteit u precies gaat. Tussen teakhout van verschillende groeigebieden zijn grote verschillen te zien en ook de leeftijd van hout is van belang. Ook verschilt de kwaliteit wanneer er naar de verschillende delen van een boom wordt gekeken. Het oudere hout beschikt over het algemeen over een grotere dichtheid en het jongere hout over een lagere dichtheid.

Teakhout wordt gebruikt voor allerlei toepassingen, naast loungesets wordt teakhout bijvoorbeeld ook gebruikt binnen de scheepsbouw en met name voor het bouwen van jachten. Teakhout is goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden en heeft minder onderhoud nodig dan andere houtsoorten. Door de hoge dichtheid wordt het hout ook graag door beeldhouwers gebruikt, er kunnen namelijk kleine details worden gecreëerd. Sommige soorten teakhout zijn zeer gewild, bijvoorbeeld het hout dat in de traditionele houten huizen in Oost-Java wordt gebruikt. Deze houten huizen worden soms puur voor het teakhout opgekocht, vervolgens wordt dit hout gebruikt om meubels van te produceren.

Teakhout komt van tal van verschillende plantages, wanneer er teakhout wordt ingekocht is het goed om op de duurzaamheid van het materiaal te letten. Bijvoorbeeld in Zuidoost-Azië wordt er niet altijd goed op het bosbeheer gelet en gaat natuur daardoor onnodig verloren. Gelukkig is teakhout vaak FSC-gecertificeerd en kunt u er daardoor zeker van zijn dat het om duurzame bosbouw gaat.

Plantages met teakhout zijn soms al aangelegd in de periode dat Nederlands Indië nog bestond. Nu zorgen de plantages voor welvaart in het gebied en de banden met Nederlandse handelaren zijn sterk, waardoor u gemakkelijk loungesets van teakhout of een loungestoel van teakhout kunt kopen in Nederland.

De laatste jaren is er steeds meer gerecycled teakhout op de markt. Dit teakhout is hergebruikt en afkomstig van onder andere houten balken uit huizen. Het is bijna niet te zien dat teakhout gerecycled is en op de kwaliteit van het materiaal is dit niet van invloed, zeker als het materiaal op de juiste manier onderhouden is. Dit soort initiatieven tonen de kracht en duurzaamheid van teakhout aan, zelfs na tientallen jaren is het materiaal nog in een uitstekende conditie.

Teakhout en onderhoud

Als u langdurig plezier wilt beleven aan uw tuinmeubilair, is het belangrijk dat uw tuinmeubilair op de juiste manier onderhouden wordt. Ook schoonmaken is daar onderdeel van, zo blijft uw loungeset van teakhout het mooist.

Als uw teakhout koopt is het belangrijk om u te realiseren of het om behandeld of onbehandeld hout gaat. Wanneer het om behandeld teakhout gaat, kan er geen onderhoudsolie worden aangebracht, bijvoorbeeld in het geval van een zogenaamde greywash. Pas als greywash is verdwenen kan het materiaal behandeld worden.

Gaat u voor een warme houtkleur? Dan dient er zo nu en dan onderhoudsolie te worden aangebracht, meestal wordt dit jaarlijks gedaan. Hoe vaker er onderhoudsolie wordt aangebracht, hoe donkerder het materiaal zal worden. Kiest u voor een lichte houtkleur? Dan dient u minder vaak onderhoudsolie aan te brengen of verlaagt u de dosering. Maak uw tuinmeubilair goed schoon voor u met onderhoudsolie aan de slag gaat. Ook is het belangrijk om uw loungeset goed te laten drogen, als dit niet gebeurt kunnen er zwarte vlekken onder de olie ontstaan. Als u onderhoudsolie aanbrengt, is het belangrijk om dit met een droge doek aan te brengen en ongeveer 10 minuten in te laten trekken. Vervolgens gebruikt u een doek waarmee u teakolie kunt uitboenen. Onderhoudsolie kan de levensduur van het materiaal verlengen, echter wordt de olie vooral gebruikt voor het bereiken van de juiste kleur.

Om de staat van het hout mooi te houden is het belangrijk om tuinmeubilair binnen op te bergen. In dat geval zijn de weersinvloeden op het hout minder groot en blijft het langer in de juiste staat. Gedurende de zomer en lente kan teakhout worden afgedekt met een loungesethoes. Doe dit echter wel met een daarvoor geschikt loungesethoes, wanneer het materiaal onvoldoende ademt kunnen er vervelende vlekken ontstaan.

Teakhout schoonmaken

Wilt u uw teakhout reinigen? Het is goed om dit ongeveer twee keer per jaar te doen. Dit is voldoende om het teakhout mooi schoon te houden. Door de structuur van teakhout zal er zich niet zomaar vuil aan het materiaal hechten en is het eenvoudig om het mooi te houden.

Bij het schoonmaken van teakhout is het belangrijk dat de tuinmeubels volledig doorweekt van water zijn. Op dit moment is het namelijk gemakkelijk om het hout te reinigen, de poriën van het hout staan op dit moment open. Na een flinke regenbui of als u de tuinslang lang op het hout zet zal dit gebeuren. Een regenbui zal op dit moment diep tot in de kern van het hout doordringen.

Vervolgens komt er een emmer met lauw water aan het reinigen van teakhout te pas. Eventueel kan er een klein beetje soda aan dit lauwe water worden toegevoegd. Kies niet voor agressieve onderhoudsmiddelen, hiermee kunt u het materiaal beschadigen of kan er verkleuring optreden. Nu is het belangrijk om een schuurspons of grove borstel beet te pakken. U schrobt in de richting van de houtnerf over het materiaal, u doet dit tot de vuiligheid verdwijnt. U dient alle houten onderdelen schoon te boenen, tot slot kan dit worden afgemaakt met een tuinslang of emmer water, u wilt er namelijk zeker van zijn dat er geen vuil water achterblijft. Door dit een aantal keer per jaar te doen, zal er geen vuiligheid aan het teakhout hechten en blijft het materiaal mooi.