Verschillende materialen bij loungesets

Wanneer u verschillende loungesets bekijkt valt het op dat er voor verschillende materialen gekozen wordt. Dit heeft te maken met comfort, uitstraling, stevigheid en de weerbestendigheid van het materiaal. Hier kunt u de verschillende eigenschappen van materialen vinden. Zo wordt het gemakkelijker om voor een loungeset van het juiste materiaal te kiezen.

Materialen op een rij

Loungesets worden van steeds meer verschillende materialen gemaakt. Om het iets gemakkelijker te maken, hebben we de eigenschappen van deze materialen op een rijtje gezet.

We bespreken de volgende materialen:

● Hout en hardhout
● RVS
● Aluminium
● Vlechtwerk
● Textileen
● Polywood

Loungeset van hout of hardhout

Bij houten tuinmeubilair valt het op dat er in de meeste gevallen met hardhout gewerkt wordt. Bijzonder aan hardhout is de prachtige uitstraling van het materiaal. Het hout is vaak mooi donker van kleur en tegelijk ziet u er nog een natuurlijke structuur in terug. Door de prachtige uitstraling ziet uw loungeset er aantrekkelijker uit. Er wordt gewerkt met tal van verschillende soorten hardhout, denk aan teakhout, eucalyptushout en andere soorten. Bij hardhout is het belangrijk om op de volgende zaken te letten, onafhankelijk van de soort waarvoor u kiest:

● Hoe is het hout van uw loungeset gedroogd? Als hardhout langzaam wordt gedroogd, wordt het voorbereid op ons Europese klimaat. Het hout kan daardoor tegen een stootje en zal niet zomaar kapot gaan.
● De duurzaamheidsklasse van hout, drukt uit in welke mate hout bestand is tegen verschillende weersinvloeden. Als de duurzaamheidsklasse van het hout hoog is, kunt u vertrouwen op hout dat niet snel zal rotten of verweren.
● De dichtheid van hout zegt veel over de kwaliteit. In principe geldt dat een hogere dichtheid zorgt een betere weersbestendigheid en langere levensduur. Ook zal hout met een hogere dichtheid beter bestemd zijn tegen verrotting.
● Als er jonger hout wordt gebruikt zal hout sneller vervormen. Hoe dichter hout vanaf de kern komt, hoe ouder en kwalitatiever het hout zal zijn.

Loungeset van RVS

Bij een loungeset van RVS wordt er meestal een bepaald type legering gebruikt. Deze variant is het meest interessant voor loungesets, echter is dit materiaal meestal niet 100% weerbestendig. Er kan een kleine beetje roest ontstaan en ook kan het zo zijn dat er putjes vormen. Gelukkig betekent dit niet dat het materiaal volledig zal doorroesten, er is namelijk een speciale laag aan de buitenkant aangebracht. Hierdoor wordt het materiaal optimaal beschermd en wordt de kans op schade klein. Bij een loungeset van RVS is het belangrijk dat het materiaal zo nu en dan wordt behandeld, maak het materiaal goed schoon en breng onderhoudsmiddel aan. RVS is niet volledig roestvrij, het komt echter wel in de buurt en is daardoor uitermate geschikt om voor loungesets te gebruiken.

Loungeset van aluminium

Een loungeset van aluminium is licht en tegelijk ook zeer krachtig. Ondanks dat aluminium nog niet heel lang bestaat, is het eigenlijk niet meer weg te denken en wordt het voor allerlei toepassingen ingezet. Aluminium wordt gecombineerd met andere metalen en is daardoor een materiaalsoort met perfecte eigenschappen. Hierdoor wordt het materiaal iets sterker of is het eenvoudiger te verwerken in de industrie. Aluminium is gemakkelijk te verbuigen, zal niet snel slijten en is goed beschermd tegen roest. Dit komt door een laagje dat over het aluminium wordt aangebracht, dankzij dit laagje heeft aluminium vaak een vrij doffe uitstraling. Over aluminium wordt vaak een speciale poedercoating aangebracht, loungesets zijn daardoor weerbestendig en niet stuk te krijgen. Ook niet als het materiaal langdurig buiten staat en het slecht onderhouden wordt.

Loungeset van vlechtwerk

Loungesets van vlechtwerk worden de laatste jaren steeds populairder. Dit heeft met name met het synthetische vlechtwerk te maken. Dit materiaal maakt het mogelijk om goed beschermd te zijn tegen verschillende weersinvloeden, daarnaast ziet het materiaal er beter uit dan de natuurlijke variant. Wicker wordt meestal met de hand gevlochten in Indonesië en wordt daar verwerkt tot de mooiste patronen. Het vlechtwerk is ijzersterk en gaat daardoor langdurig mee. Het materiaal kan gemakkelijk 20 jaar of langer mooi blijven. Ook als het onderhevig is aan verschillende weersinvloeden als regen en veel zonuren. Wicker is materiaal dat meestal om een frame van aluminium wordt gevlochten. Het materiaal is eenvoudig om het materiaal te wikkelen en wordt daardoor zeer stevig. Als er een draadje breekt is dit gemakkelijk weer te repareren. Loungesets van wicker zijn nagenoeg onderhoudsvrij en dienen uitsluitend te worden schoongehouden.

Loungeset van textileen

Textileen is materiaal dat van kunststof is gemaakt. Het materiaal is weerbestendig en wordt gewoonlijk over een frame van aluminum gespannen. Er ontstaat hierdoor een aantrekkelijke uitstraling en het materiaal ziet er mooi afgewerkt uit. Qua kleur kunt u met textileen allerlei kanten op, tegelijk zal het materiaal echter ook doorzichtig zijn. Water kan daardoor gemakkelijk door het materiaal zakken, waardoor loungesets van textileen snel drogen. In principe kan een loungeset van textileen hierdoor onder alle weersomstandigheden buiten blijven staan. Door de introductie van textileen zien loungesets er steeds meer uit als meubilair dat voor binnen gebruikt zou worden. Een comfortabele uitstraling en materiaal dat prettig op de huid voelt.

Loungeset van polywood

Polywood is een materiaal dat vrij nieuw is en pas de laatste jaren in tuinmeubilair wordt gebruikt. Polywood is materiaal dat lijkt op hout en eigenlijk van polyester gemaakt wordt. Kunststof maak het mogelijk om UV-straling te remmen en heeft minder onderhoud nodig dan hout. Het materiaal zal daardoor langer mooi blijven en is beter bestand tegen weersinvloeden of een scherp zonnetje. Polywood is een mix van verschillende soorten plastic en daardoor ontstaan er keiharde planken als ze in het water worden afgekoeld. Het grote voordeel van polywood is dat de kwaliteit zeer constant is, er is daardoor geen sprake van zwakke plekken. Daarnaast is het mogelijk om polywood te vormen. Zo kan er geproduceerd worden in verschillende breedtes, diktes en lengtes. Ideaal om tot een loungeset te komen dat volledig op uw behoeftes aansluit.