Nadelen loungeset van steigerhout en alternatieven

Steigerhout is materiaal dat steeds vaker voor loungesets gebruikt wordt. Aan een loungeset van dit materiaal zitten helaas wel een aantal nadelen verbonden. Hier kunt u de nadelen van loungesets vinden en worden er een aantal alternatieven besproken. Denk aan een loungeset van teakhout of wicker.

Loungeset van steigerhout

Steigerhout wordt voor steeds meer tuinmeubels gebruikt, het materiaal is oorspronkelijk vurenhout en is gebruikt voor steigers. Vervolgens wordt het hergebruikt en worden er loungesets van het materiaal gemaakt. Het grote voordeel van steigerhout is dat het in principe geen onderhoud nodig heeft. Het materiaal beschikt over een robuuste en tegelijk ook natuurlijke uitstraling. Veel mensen spreekt dit enorm aan, zij kiezen daarom voor een loungeset dat van steigerhout gemaakt is.

Door de aard van steigerhout hoeft het in principe niet onderhouden te worden, dit maakt het populair om steigerhout voor tuinmeubilair te gebruiken. Wat men vaak niet weet is dat steigerhout op verschillende manier behandeld kan worden, eigenlijk net als hardhout. Zo kunt u steigerhout laten vergrijzen en is het mogelijk om de houtkleur te behouden als het behandeld wordt.

Nadelen van steigerhout

Steigerhout is gevoelig voor vocht, dit kan vanaf beneden naar boven optrekken en daardoor kan het materiaal beschadigd raken. Om dit te voorkomen dient een loungeset van steigerhout binnen te staan wanneer het niet gebruikt wordt, zo kunt u de levensduur verlengen. Een andere nadeel van steigerhout: splinters. Om de robuuste uitstraling van steigerhout te garanderen wordt steigerhout soms niet geschuurd. Op deze manier zullen er splinters blijven zitten, vervelend wanneer u in de zomer of lente op uw loungeset gaat zitten. Het laatste nadeel van steigerhout is de levensduur. Omdat steigerhout geen hardhout is, zal het een kortere levensduur kennen dan bijvoorbeeld teakhout. Ook wanneer u inzet op voldoende onderhoud zal de staat van het materiaal uiteindelijk verslechteren.

Alternatieven voor loungeset van steigerhout

Spreekt steigerhout niet aan? Dan is het interessant om de alternatieven te verkennen. Denk aan teakhout of wicker, stuk voor stuk materialen die zich ideaal lenen voor een loungeset.

● Loungeset van wicker

Wanneer u voor het eerst een loungeset van wicker ziet, gelooft u waarschijnlijk niet dat dit materiaal synthetisch is. Door de manier waarop het materiaal gevlochten is en de gebruikte kleuren, lijkt het namelijk net alsof het om een natuurlijke vorm van wicker gaat. Wicker is materiaal dat een geheel andere uitstraling dan loungesets van steigerhout kent. Het grote verschil zit hem in het verfijnde karakter van loungesets die van wicker gemaakt zijn. Er is aandacht besteed tot aan de kleinste details, deze details zijn terug te vinden in de patronen van het vlechtwerk en tegelijk ook in het spuitwerk waarmee wicker van een natuurlijke kleur wordt voorzien. Bij wicker is naast de uitstraling ook tijd aan de kwaliteit van het vlechtwerk besteed. Dit is terug te zien in onder andere de aluminium frames zoals deze voor wicker worden toegepast. Een frame van aluminium is ijzersterk en leent zich uitstekend voor een loungeset. Het zal niet vervormen en kan gemakkelijk een flink aantal personen dragen, uiteraard ook afhankelijk van het formaat van een loungeset.

Bij een loungeset van wicker is er vrijwel geen onderhoud benodigd. Wanneer u een loungeset van steigerhout heeft is dit een ander verhaal. Als u de houtkleur van steigerhout wilt bewaren is er immers onderhoud benodigd, er dient speciale olie op het materiaal te worden aangebracht. Laat u uw loungeset van steigerhout vergrijzen? Dan is dit in principe niet noodzakelijk.

Wilt u uw wicker loungeset in een nette staat houden? Dan is daar in principe geen onderhoud voor benodigd. Als u uw loungeset zo nu en dan schoonmaakt, zal worden voorkomen dat vuil zich aan het materiaal hecht en blijft uw loungeset in een optimale staat.

● Loungeset van teakhout

Wanneer u voor een loungeset kiest dat van natuurlijk materiaal is en tegelijk ook tegen een stootje kan, is het interessant om naar de teakhout te kijken. Teakhout beschikt over een hoge dichtheid, waardoor de kwaliteit van het hout groot is. Uiteraard is dit ook afhankelijk van het hout dat gebruikt wordt, bepaalde delen van de teakboom kennen een hogere dichtheid dan andere delen. Daarnaast is het van belang uit welk gebied een teakboom komt. De dichtheid van het hout is in sommige gebieden hoger en in andere gebieden lager.

Bij een loungeset kunt u er echter op rekenen dat er voor kwalitatief hoogwaardig teakhout gekozen wordt. Teakhout dat voor tuinmeubilair gebruikt wordt is stevig en wordt op een vakkundige manier gedroogd. Dit betekent dat het hout nog nauwelijks in beweging zal komen en uw loungeset ook bij veranderende weersomstandigheden niet zal vervormen. Toch is het zo dat een loungeset van teakhout blijft leven. Maakt u uw teakhouten loungeset schoon? Dan wacht u tot het materiaal volledig nat is, op dit moment zullen de poriën van het hout zich openen en is het eenvoudiger om het hout schoon te maken.

Net als bij steigerhout is de uitstraling van teakhout afhankelijk van de manier waarop u het hout behandelt. Teakhout zal vergrijzen als u er geen olie op aanbrengt en zal een houtkleur behouden als u het materiaal zo nu en dan behandelt. Kiest u voor een donkere houtkleur? Dan dient u regelmatig olie aan te brengen, als u dit frequent doet blijft de aantrekkelijke houtkleur behouden. Teakhout is duurzamer dan steigerhout, het zal minder snel beschadigd raken door weersinvloeden en het materiaal is eenvoudig mooi te houden.

Zoekt u naar alternatieven voor steigerhout? Dan is het de moeite waard om naast teakhout ook naar andere soorten hardhout te kijken. Eucalyptushout is een interessante houtsoort om te bekijken. Dit hout is ijzersterk, maar net iets voordeliger dan teakhout. Dit heeft te maken met de manier waarop eucalyptushout groeit, dit gaat sneller dan teakhout. Logisch dan ook dat de prijs lager ligt. Naast hout kan er uiteraard ook voor aluminum of bijvoorbeeld RVS gekozen worden, deze materialen worden steeds vaker zichtbaar gemaakt en afgewerkt met een aantrekkelijke coating. Zeker in combinatie met kussens zal daardoor een mooi contrast ontstaan. Ook daar hebben we scherp geprijsde sets bij zitten neem daarvoor een kijkje bij onze loungeset outlet.